(Alt) Vioolles

Wat leer je?

In de les leer je basisvaardigheden als zuiver spelen, noten lezen, met je instrument uit de voeten kunnen. Daarnaast is het spelen met je lijf een belangrijke invalshoek. Jij en de viool moeten een eenheid worden. Ideaal is wanneer je je viool als een derde arm gaat voelen, wanneer je je houdingsspieren en je speelspieren goed kunt onderscheiden en bewust kunt aansturen. Samen gaan we op zoek naar je eigen klank, je eigen geluid.

Het is de bedoeling thuis elke dag viool te spelen.  Ik help het gezin om dit doel te verwezenlijken.

Persoonlijke aandacht is wezenlijk tijdens de lessen. Als je iets dwars zit, kun je geen muziek maken. Door aandacht hiervoor kun je je uiten en krijgt het een plek. Er is weer ruimte voor de muziek.

Naast individueel muziek maken, gebruik ik samenspeelprojecten om nog meer kanten van het vioolspelen te ontwikkelen. Samenwerken, luisteren naar anderen terwijl je zelf speelt en beseffen dat elke speler even belangrijk is; dit alles leer je hierdoor.

Door huisconcertjes en optredens in bijvoorbeeld bejaardentehuizen, leer je jezelf te presenteren en om te gaan met publiek.

 

 

Doelgroepen

Ik geef vioolles aan:

> Peuters en kleuters (met hun ouders). Voor de jongste kinderen maak ik gebruik van de Suzuki methode . Dit is een methode die perfect aansluit bij de manier waarop jonge kinderen spelenderwijs alles leren. Bij deze methode horen ook groepslessen, die ik projectmatig aanbied.

>Kinderen die voor het eerst een instrument gaan spelen, of die overstappen  van een ander instrument.

>Kinderen met een lichamelijke of geestelijke aandoening.

> Volwassenen van alle leeftijden, met of zonder muzikale achtergrond.

In overleg kijken we welke vioollesmethode het beste past.

Viool- of altviool leren spelen voor ouderen

Je kan als ouder iemand nog viool leren spelen. Je leert alleen anders dan toen je jong was.

Ook de manier waarop je nu nieuwe dingen leert, moet misschien op de schop. Ik vind het heel belangrijk dat de vioolleerling een goed lichaamsgevoel heeft. Dat is voorwaarde voor het aanleren van de merkwaardige lichaamshouding die past bij viool spelen.

Ter aanvulling van de wekelijkse vioolles geef ik elk half jaar een korte cursus lichaamsoefeningen en viool.

Uitleg daarover kun je in het menu vinden onder ‘korte cursus lichaamsoefeningen en viool’ op de website.

Waarom vioolles op oudere leeftijd?

  • Iets nieuws willen, nieuwe hobby.
  • Lang gekoesterde wens.
  • Je hebt nog een instrument op zolder.

Wat geeft het je?

  • Je krijgt plezier in de bezigheid van het strijken met de strijkstok.
  • Je geniet van het (alt)vioolgeluid.
  • Je krijgt zelfvertrouwen over wat je al kan.
  • Je hebt woordeloos contact met anderen (geluid/muziek is de taal).

Reactie

Toen ik door overerving een viool cadeau kreeg, zocht ik een vioolleraar/ vioollerares. Weliswaar had ik in mijn jeugd enkele jaren vioolles gehad, maar dat was lang geleden. Na enige omzwervingen kwam ik via via aan de naam van Tiny Posch. Zij geeft behalve altviool ook vioolles. Uitgangspunt van Tiny is dat je met je hele lichaam een viool bespeelt. Houding, ontspanning, meegaan met de beweging van de viool is belangrijk om een goede toon te spelen. Verder heeft ze veel contacten met collega musici, die bijvoorbeeld piano spelen, of zich gespeciaiiseerd hebben in houding bij het spelen van een muziekinstrument. Zo wordt Tiny verrijkt door contacten met collegea. Daar maak ik dankbaar gebruik van.

Technisch ben ik fors vooruit gegaan, mijn toon en zuiverheid is verbeterd. Vaak kom ik na een les weer enthousiast thuis, om met haar adviezen aan de slag te gaan. Want met vioolspelen ben je nooit uitgeleerd.

Tiny ik hoop nog enige jaren van je adviezen en inspiratie gebruik te maken.

Edo Hobbelt